Şamata yapma ne demek ?

Aylin

New member
[color=]Şamata Yapma Ne Demek? Bir Hikâye Anlatmak İstiyorum

Herkese merhaba, uzun zamandır düşündüğüm ve içimde biriken bir konuyu paylaşmak istiyorum. Biraz farklı bir yazı olacak; daha çok hislerle, anlamlarla ve belki de aradığınız o sıcak sohbet havasında. Sizlerle bir hikâye paylaşacağım. İçinde, aslında çok sıradan gibi görünen bir deyim var: "Şamata yapma". Belki de hepimiz bu sözü duyduk ama ne kadar derin olduğunu hiç düşündük mü? Beni dinlerseniz, bu küçük hikâyede, hem "şamata yapma"nın gerçek anlamını, hem de hayatımızda ne kadar önemli olduğunu keşfedeceksiniz. Hadi başlayalım…

[color=]Bir Aile, Bir Hikâye ve Bir Anlam

Zeynep, uzun zamandır büyük bir gerginlik içinde yaşıyordu. Hemen her gün aynı şeyleri yaşıyor, aynı kişilerle konuşuyor, aynı işler yapıyordu. Ama son zamanlarda, her şeyin sıkıcılığı içinde bir boşluk oluşmuştu. Bu boşluğu, bir şekilde doldurması gerektiğini biliyordu. Ne de olsa, yaşadığı şehirde ve iş yerinde herkes ona iyi bir hayatı olduğu, her şeyin yolunda gittiği fikrini aşılamaya çalışıyordu. Ama o, bunu hissetmiyordu. Biraz daha derine bakınca, o kadar da iyi gitmiyordu. Kalbinde bir eksiklik vardı. O eksikliği, yıllardır yanından hiç ayrılmayan eşi, Kemal'le de paylaşıyordu.

Kemal, Zeynep’in tam tersine çok düzenli, mantıklı ve çözüm odaklı bir insandı. Her zaman işleri net görür, zor zamanlarda ne yapması gerektiğini hemen bilirdi. Ancak Zeynep’in içinde biriken bu huzursuzluğu fark ettiğinde, ona gerçekten neyi yapması gerektiğini söylemek için doğru kelimeleri bulamadı. Kemal'in yaklaşımı genelde stratejikti; sorunları çözmeye yönelik bir bakış açısı vardı ve Zeynep’in bu duygusal durumuna yaklaşımı, “Bunu kafana takma, halledeceğiz” gibi net bir öneriydi.

Ama Zeynep, "şamata yapma" deyiminin tam da burada anlam kazandığını düşündü. Bu, sadece bir söz değildi; bu, onun içindeki duygusal boşluğu anlatmanın, yalnızca mantıkla açıklanamayacak kadar önemli bir şeyi anlatmanın bir yoluydu. O, yaşamının bu kaotik anında gerçekten "şamata yapmamayı" öğrenmeliydi. Yaşadığı dünya sadece mantıkla çözülmezdi. Kemal’e dönüp, “Bana bu kadar stratejik yaklaşma, gerçekten hissetmiyorum kendimi. Biraz daha empati istiyorum” dediğinde, Kemal’in gözlerinde bir anlam belirdi.

[color=]Kadın ve Erkek Perspektifinden Bir Anlayış

Kemal, Zeynep’in ihtiyacını anlamıştı. Ama Zeynep’in beklentilerini karşılamak, onun çözüm odaklı yaklaşımını terk etmesi anlamına geliyordu. Oysaki Kemal’in yaşam tarzı, hep sorunları hızlıca çözmeye dayanıyordu. Ancak Zeynep’in "şamata yapma" isteği, birinin sadece büyük bir sorunla değil, duygusal ve küçük ama önemli ayrıntılarla ilgilenmesini istiyordu. Bu, onu yalnızca mantıkla çözmeye yönelik değil, duygusal bir anlayışla çözmeye yönelik bir talep anlamına geliyordu.

Zeynep, zamanla bunun sadece kendi içsel bir arayışı değil, aynı zamanda toplumsal bir davranış kalıbı olduğunu fark etti. Kadınların ilişkilerde empatik yaklaşmaları, bir olayın duygusal boyutuna odaklanmaları, erkeklerin ise stratejik çözümler üretmeye çalışmaları aslında bir dengeyi sağlamak için gereklidir. Zeynep, bu durumu, Kemal’e anlatmaya çalıştığında, aslında her şeyin daha derin bir anlam taşıdığını fark etti. Onun içindeki eksiklik, sadece bir duygusal durum değil, yaşadığı dünyaya dair bir arayıştı.

Kemal, bazen çözüm üretmektense, Zeynep’in ihtiyaç duyduğu duygusal alanı anlamaya başladığında, ilişkilerindeki dengelerin de nasıl değişmeye başladığını gözlemledi. Bu "şamata yapma" isteği, aslında Zeynep’in hayatına daha fazla renk katmanın, daha insani, samimi bir şekilde ilişki kurmanın bir yolu haline geldi.

[color=]Şamata Yapma: Derin Bir Anlamın Ardında

Bir süre sonra, Zeynep ve Kemal, birlikte zaman geçirmeye, birbirlerini daha derinden anlamaya başladılar. Zeynep, "şamata yapma"nın aslında sadece duygusal bir yönü değil, aynı zamanda bir içsel denge arayışı olduğunu fark etti. Şamata yapma, aslında yaşamı ağırbaşlı şekilde, her şeyi mantıkla çözmeye çalışarak yaşamanın dışavurumuydu. Zeynep'in içinde büyüyen bu kavram, aslında hayatın karmaşıklığını, duygusal yanlarını ve arayışını anlamanın bir yoluydı.

Kemal’in "şamata yapma" konusunda gösterdiği anlayış, onun aslında sadece Zeynep’in duygusal ihtiyaçlarını karşılamaktan daha fazla bir şey yaptığını da gösterdi. O, Zeynep’in duygusal boşluğunu doldurmak için ona stratejiler değil, empati ve zaman verdi. Birlikte geçirdikleri zamanlarda, Zeynep, içsel huzuru bulmaya başladı. Artık sadece bir çözüm değil, birlikte gülmek, bazen saçma sapan şakalar yapmak, zaman zaman sadece sessizce oturmak da gerekliydi.

[color=]Sonuçta Ne Öğrendiler?

Zeynep ve Kemal’in hikâyesi, aslında "şamata yapma"nın derin anlamını keşfetmenin bir yolculuğuydu. Bu, sadece duygusal anlamda derinleşmek değil, aynı zamanda hayatı daha dikkatle, daha insanî bir bakış açısıyla ele almak demekti. "Şamata yapma" demek, bazen her şeyin mantıkla çözülmesi gerekmeyeceğini kabul etmekti. Bazen, yapılacak en iyi şey, bir an durup sadece insan olmanın getirdiği duygusal yanlara eğilmektir.

Bu hikâyeyi size anlatmamın amacı, sadece "şamata yapma"nın ne demek olduğunu açıklamak değil; aynı zamanda bu kavramın bizlere sunduğu toplumsal ve bireysel derinliği göstermektir. Hem erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımını, hem de kadınların empatik bakış açılarını bir arada barındıran bu hikâye, belki de hepimizin bir adım daha insan olabilmesinin yolunu açar.

Sizler de ne düşünüyorsunuz? Şamata yapmanın hayatımızdaki yeri nedir? Benim gibi bir insan bu kadar basit gibi görünen bir deyimi bu kadar derin hissedebilir mi? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.